EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA

HÁZIPATIKA oldalunkon olyan TERMÉSZETES megoldásokat ajánlunk, amelyek a BETEGSÉG megelőzésére, különböző BETEGSÉGEK és TÜNETEK házi ápolására, az EGÉSZSÉG megőrzésére szolgálnak. A TERMÉSZET MINDENRE AD MEGOLDÁST!

MEDVEHAGYMA

Allium ursinum

Kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sási-hagyma.

medvehagyma.jpg


A medvehagyma fűszer és gyógynövény, mely fehér, megnyúlt buzogány alakú (kb 45 mm hosszú és 5 mm vastag) hagymájából  két tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15-25 cm magasra növő tőlevelet hoz.

Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.

Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi.

A kinyílt virágok gyönyörű hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak.

A medvehagyma évelő növény. Leginkább a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik.

Hazánkban főleg a gyertyán, tölgy vagy bükk erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak.

Leveleit tavasszal, még a virágzás előtt kell szedni, és frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatása gyengül. Hagymáját a fokhagymával azonos módon használjuk.

Fűszerként használhatjuk nyersen feldarabolva a zöldhagymához hasonlóan kenyérrel, vagy salátákhoz keverve.

Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele.  Nagyon finom a medvehagyma krémleves vagy pestónak elkészítve (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom.

 A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így rendkívül kellemes aromát ad az ételeknek.

További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Enyhén párolva, majd összeturmixolva finom és egészséges étel.


MEDVEHAGYMA GYÓGYHATÁSA


A medvehagyma gyógyhatása:

A medvehagyma gyógyhatása hasonlít a fokhagymához, de annál erőteljesebb.

Áprilisban, májusban - virágzás előtt - szedhetjük a gyógyerejű  friss leveleket, melyek képesek az egész szervezet megtisztítására.

A medvehagyma  jól használható a szervezet felfrissítésére, a       tavaszi - őszi méregtelenítésre.

Kedvezően hat az emésztőrendszerre, a gyomor- és bélműködés javulása jobb közérzetet eredményez.

Vízhajtó hatású, így hatásos érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen. Bőr rendellenességeket gyógyító hatása is van.


VIGYÁZAT!

A medvehagyma enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik.

Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza!


medvehagyma3.jpg




**************************************

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 134
Tegnapi: 277
Heti: 1 458
Havi: 6 020
Össz.: 936 952

Látogatottság növelés
Oldal: MEDVEHAGYMA
EGÉSZSÉG ÉS HÁZIPATIKA A TERMÉSZETBŐL FŰSZER - ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK HATÁSA - © 2008 - 2014 - hazipatika.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

EladoDomain.NET támogatásával a HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: köménymag - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »